فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 46، پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/09/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید سوری، الهه عینی، عباسعلی موحدی نژاد، سعاد محفوظ پور، محمد موحدی، منصور رضازاده آذری، رضا وفایی، حمیدرضا حاتم آبادی، محمدرضا مسعودی نژاد صفحه 1
    مقدمه
    هدف از این مطالعه تعیین و ارایه الگوی عملی نقشه سیاست گذاری در سوانح ترافیکی کشور درسال 1387می باشد.
    روش کار
    در یک مطالعه کیفی پدیده شناسی که در سال 1387 در تهران انجام شد، ذی نفعان سوانح ترافیکی شناسایی شدند و سؤالات طراحی شده از طریق بحث های سیستماتیک گروهی مورد بحث قرار گرفت. سپس پرسشنامه روا و پایا شده طرح، پس از توجیه مساله و کسب رضایت از افراد کلیدی سازمان های ذی نفع، توسط کارشناسان آموزش دیده تکمیل شدند. پس از ورود اطلاعات، مفاهیم و محتوای مشابه دسته بندی شد.سپس بر اساس نتایج و در تطبیق با نقشه کشورهای منتخب، نقشه سیاست گذاری کشور ارایه شد.
    یافته ها
    26 کارشناس از سازمان های دولتی و غیردولتی ذی نفع با میانگین سنی 7 ±41 سال (بازه: 54 -27 سال) بررسی شدند. سازمان پیشنهادی برای راهبری و پیشگیری از سوانح ترافیکی، پلیس راهنمایی و رانندگی یا نهاد ریاست جمهوری (بالاترین درصد، هرکدام 13%) پیشنهاد شد. تنها 31% سیاست گذاری های سوانح ترافیکی کشور بر اساس رویکرد سازمان بهداشت جهانی است. در 94% موارد، نقش سازمان ها نامشخص اعلام شد و عدم نظارت برعملکرد سازمان های ذی ربط به میزان 39% به عنوان دلیل روشن نبودن نقش سازمان ها اعلام شد. در خصوص میزان اختیارات، نبود اختیارات لازم سازمان ها به میزان 94%، و در مورد دلایل کاستی ها، نبود قانون مدون مورد نیاز به میزان 18% مطرح شد. از جمله اقدامات ضروری درجهت رفع کاستی ها، تصحیح قوانین مرتبط و تعیین حدود وظایف به میزان 21%، واز نظر نوع حمایت هایی که برای سازمان مسؤول مورد نیاز است، تامین بودجه لازم به میزان 25% بالاترین درصد را نشان داد.
    نتیجه گیری
    پلیس راهنمایی و رانندگی کشور می تواند در صورت تفویض اختیار با داشتن اقتدار کامل، قوانین مدون، شرح وظایف مشخص و بودجه کافی با حمایت مستقیم نهاد ریاست جمهوری در کشور، نقش راهبری و هماهنگ کننده را در پیشگیری از سوانح ترافیکی کشور عهده دار شود.
    کلیدواژگان: ذینفعان، سیاست گذاری، سوانح ترافیکی، پلیس راهنمایی و رانندگی
  • مریم گودرزی، ماشااله ترابی صفحه 10
    مقدمه
    هدف این مقاله بیان نقش شرکت های مادر دانشی به منظور توسعه در راستای چشم انداز 20 ساله کشور و حرکت به سوی جامعه دانشی از طریق اجرای طرح های نوآورانه با نظام باز، ارتقای منافع عمومی درحوزه های رقابتی جدید و ارایه الگو و تعریف مشخص از این گونه شرکت ها برای حرکت به سوی جامعه دانشی و همچنین مشکلات مربوط به طرح های نوآورانه با نظام بسته در این قالب می باشد تا اهمیت شکل گیری انواع جدید شبکه های نوآورانه با نظام باز که تمرکز جغرافیایی سرمایه گذاری ها و فعالیت های اقتصادی را مد نظر قرار می دهد، بیان گردد. در این مقاله سعی شده است با معرفی ابعاد شرکت های مادر دانشی بر اهمیت اجرای طرح های نوآورانه جهت حضور با اقتدار در صحنه های رقابتی جهانی از طریق ایجاد ارتباط منسجم و یکپارچه بخش های علمی، صنعتی و تجاری در قالب شبکه های علمی، تجاری تاکید گردد.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع مروری است که در آن ابتدا به شکل گیری شرکت های دانشی، ویژگی های آن، ارتباط با دانشگاه مادر، نظام نوآوری باز، بررسی نقش شرکت مادر دانشی پرداخته می شود و در پایان مدل شرکت مادر دانشی و حوزه های سرمایه گذاری آن در بخش علوم سلامت ارایه می گردد.
    یافته ها
    تاسیس شرکت های مادر دانشی نمونه خوبی از یک مؤسسه تسهیل کننده حوزه های برپایه دانش خواهد بود و نقشی حیاتی در انتقال فن آوری و نیز ایجاد طرح های نوآورانه مبتنی بر نظام باز که نیازمند طراحی شبکه های نهادی است، خواهد داشت.
    نتیجه گیری
    در طرح های نوآور، دانشگاه ها باید نقش طبیعی خود را به عنوان عنصر کلیدی در ایجاد شرکت های دانش چند قطبی بازی کنند. همچنین شرکت های مادر دانشی باید به عنوان سازمان دهنده یا تسهیل کننده شبکه های نهادی که جهت انتقال مهارت ها و ایده های جدید طراحی شده اند، مورد توجه قرار گیرند. آنها باید از طریق طرح های نوآورانه بین حوزه های مرتبط موجبات ارتقای آنان را فراهم نمایند. پ
    کلیدواژگان: شرکت دانشگاهی، نوآوری باز، شرکت مادر دانشی، علوم سلامت
  • بیتا مسگرپور، محمد واسعی، پیام کبیری، منیژه علوی، فرزانه امین پور، مهرنوش کمالیان، فاطمه بامدادی صفحه 18
    مقدمه
    با وجود مطالعات متعددی که در زمینه وب سایت های دانشگاهی ایران صورت گرفته، تاکنون بررسی جامعی در خصوص تغییرات رتبه وب سایت تمامی مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی کشور انجام نشده است. مطالعه حاضر به بررسی و مقایسه روند تغییرات رتبه وب سایت دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی ایران در سه سطح ملی، منطقه ای و بین المللی طی سال های 2007 تا 2009 میلادی می پردازد.
    روش کار
    طی یک مطالعه توصیفی مقطعی ابتدا تمامی دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی وابسته به وزارتخانه های علوم و بهداشت که دارای وب سایت اختصاصی بودند، از طریق کاوشگر گوگل شناسایی و بررسی گردید. سپس رتبه های کشوری، منطقه ای و جهانی آن دسته از این مؤسسات که در پایگاه وب سنجی webometrics.info وارد شده بودند، در چهار مقطع زمانی جولای 2007، ژانویه 2008، جولای 2008و ژانویه 2009 استخراج و مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس یافته های پژوهش، وب سایت دانشگاه تهران در بین دانشگاه های مورد بررسی، رتبه اول کشوری را در طی هر چهار مقطع زمانی کسب کرد. وب سایت این دانشگاه در ارزیابی ژانویه 2009 رتبه سوم منطقه و نهصد و نودم جهان را کسب کرده که بیانگر 383 رتبه ارتقاء در طول 18 ماه در سطح جهان است. در این دوره، دانشگاه علوم پزشکی مشهد از میان تمامی دانشگاه های مورد مطالعه، بالاترین ارتقای رتبه وب را در سطح جهانی داشته است. پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمی ایران (ایران داک)، تنها مرکز تحقیقات ایرانی بود که در رتبه بندی سوم و چهارم وب سنجی در میان 1000 رتبه اول مراکز تحقیق و توسعه جهان قرار گرفته است.
    نتیجه گیری
    به منظور ارتقای رتبه وب دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی ایران لازم است سیاست گذاران و مدیران بخش آموزش و پژوهش کشور، راه کارهای مناسبی در خصوص ارتقاء و پایش مداوم وب سایت های مؤسسات آموزشی و پژوهشی تدوین و اجرا نمایند.
    کلیدواژگان: وب سنجی، دانشگاه ها، تحقیق و توسعه، ایران
  • امین صالحی ابرقویی، ناصر کلانتری، نسرین امیدوار، بهرام رشیدخانی، آناهیتا هوشیارراد، عزیزه افخم ابراهیمی صفحه 30
    مقدمه
    اخیرا، شیوع نزدیک بینی در دوران کودکی و نوجوانی افزایش یافته است. شیوه ابتدایی زندگی، از جمله الگوی تغذیه با شیر مادر در دوران شیرخوارگی از عوامل مؤثر بر این امر پیشنهاد شده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط میان الگوی تغذیه با شیر مادر و نزدیک بینی در کودکان 7 -6 ساله شهر تهران اجرا شد.
    روش کار
    245 کودک که نزدیک بینی به تازگی در آنها تشخیص داده شده بود (گروه مورد) و 245 کودک بدون نزدیک بینی (شاهد) در مطالعه وارد شدند. اندازه گیری های تن سنجی و آزمون هوشی ریون اجرا شد. والدین کودکان پرسشنامه بسامد خوراک (FFQ)، پرسشنامه تغذیه با شیر مادر و پرسشنامه عوامل خطر نزدیک بینی را تکمیل کردند. نسبت شانس برای الگوی تغذیه با شیر مادر و دیگر عوامل خطر احتمالی نزدیک بینی محاسبه شد.
    یافته ها
    تغذیه انحصاری با شیر مادر به مدت 6 ماه و تغذیه با شیر مادر به مدت 12 ماه یا بیشتر، پس از تعدیل با سایر عوامل خطر با کاهش خطر نزدیک بینی مرتبط بودند و نسبت شانس (حدود اطمینان95%) آنها به ترتیب 17/0 (96/0 -03/0) و 14/0 (74/0 -03/0) بود. میزان دریافت کربوهیدرات تصفیه شده 07/2 (21/4 -02/1)، داشتن اضافه وزن 20/2 (64/4 -05/1)، تعداد خواهر و برادر 28/0 (59/0 -13/0)، فاصله با تلویزیون 14/0 (29/0 -06/0) و فاصله با رایانه قبل از آگاهی از نزدیک بینی کودک 32/0 (76/0 -14/0)، وجود نزدیک بینی در حداقل یکی از والدین 91/6 (34/14 -33/3)، سن مادر در هنگام تولد کودک 24/0 (64/0 -09/0) و سطح تحصیلات مادر 65/2 (56/5 -26/1)، به صورت مستقل با نزدیک بینی مرتبط بودند.
    نتیجه گیری
    تغذیه انحصاری با شیر مادر به مدت 6 ماه و تغذیه با شیر مادر به مدت 12 ماه یا بیشتر، پس از کنترل دیگر عوامل خطر، با کاهش خطر نزدیک بینی در کودکان 7 -6 ساله مرتبط می باشند. مطالعات بیشتر به منظور تعیین اثر تغذیه بلندمدت با شیر مادر بر نزدیک بینی دوران کودکی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: الگوی تغذیه با شیر مادر، نزدیک بینی، کربوهیدرات تصفیه شده، مطالعه مورد، شاهدی
  • حسین ملک افضلی، حسن افتخار، منیر برادران افتخاری*، نیلوفر پیکری، شیرین جلالی نیا، الهام حبیبی، کتایون فلاحت، معصومه دژمان، آمنه ستاره فروزان صفحه 40
    مقدمه

    امروزه جراید کثیرالانتشار به جهت توزیع وسیع در سطح ملی، قیمت مناسب، دسترسی سریع و به روز بودن از اهمیت ویژه ای در افزایش آگاهی و ادراک جوامع برخوردار می باشند. هدف از این مطالعه، ارزیابی کمی و کیفی مقالات مرتبط با سلامت در 3 روزنامه کثیرالانتشار کشور می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی، سه روزنامه همشهری، کی هان و ایران به تعداد 60 نسخه از هر روزنامه از لحاظ تعداد مقالات مرتبط با سلامت از طریق تکمیل پرسشنامه بررسی گردیدند.

    یافته ها

    در این مطالعه 696 مقاله مرتبط با سلامت مورد بررسی قرار گرفتند که یک چهارم آن ها مقالات تحقیقاتی بوده اند. متوسط تعداد این مقالات در هر نسخه 8/3 بود. منبع مقالات در بیشتر موارد خبرنگاران و آژانس های خبری داخلی بوده اند. محل درج مقالات در اکثر موارد بخش علم و تکنولوژی بوده و مقالات در بیش از 70% موارد از نوع خبری بودند و در بیش از 50% موارد با ارایه اطلاعات بهداشتی موجبات حفظ و تقویت سلامت مردم را فراهم کرده اند. 70% مقالات تحقیقاتی در کشورهای توسعه یافته اجرا شده و جمعیت عمومی بیشترین مخاطبین این تحقیقات را تشکیل می دادند.

    نتیجه گیری

    رسانه ها نقش موثری در انتقال اطلاعات مرتبط با سلامت ایفا می کنند. بدیهی است توانمند سازی محققین در انتشار نتایج متناسب با گروه هدف از اهمیت بسزایی در ارتقاء سلامت جامعه برخوردار خواهد بود.

    کلیدواژگان: مقاله مرتبط با سلامت، روزنامه
  • منوچهر فرج زاده، محمد دارند صفحه 45
    مقدمه
    تغییرات فصلی و روزانه مرگ و میر ارتباط مستقیمی با دما دارد. در این تحقیق داده های روزانه مرگ و میر و پارامتر دما طی دوره 2005 -2002 مورد استفاده قرار گرفته است.
    روش کار
    برای پردازش داده ها روش های تعیین ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی ساده، رگرسیون چندجمله ای و شبکه های عصبی مصنوعی به عنوان یک روش غیر خطی (ANN)استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از کاربرد و تحلیل همبستگی پیرسون نشانگر همبستگی منفی و معنی دار بین پارامتر دما با میانگین ماهانه تعداد کل مرگ و میر و مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی می باشد. ارتباط بین این دو با استفاده از شبکه عصبی و الگوریتم های ژنتیکی در مقایسه با روش های کلاسیک از جمله رگرسیون خطی و رگرسیون چندجمله ای نیز نشان می دهد که ترکیب شبکه عصبی مصنوعی با الگوریتم ژنتیک نتیجه بهتری را ارایه می کند. به این صورت که بعد از آزمون شبکه با لایه های پنهان و ضرایب یادگیری مختلف در حالتی که نمونه ها به صورت منظم قرار گرفته دقت مدل افزایش پیدا می کند.
    بحث: با توجه به نتایج حاصله می توان گفت که شبکه عصبی به خوبی رابطه غیرخطی بین میانگین ماهانه مرگ و میر را در ارتباط با دمای هوا پیش بینی می کند. ولی در عین حال با ترکیب الگوریتم ژنتیک و شبکه عصبی سرعت تحلیل و دقت فرآیند افزایش می یابد به عبارتی دیگر میزان خطا کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: مرگ و میر، تهران، شبکه عصبی مصنوعی، مدل رگرسیون خطی و پولی نومیال، درجه حرارت
  • سیدمنصور کشفی، علی خانی جیحونی، رستم بهادری خلیلی، محمود حاتمی صفحه 54
    مقدمه
    کنترل مؤثر قند خون به رژیم غذایی مناسب و همچنین انجام فعالیت های فیزیکی و بدنی بستگی دارد. هدف مطالعه حاضر ارزیابی تاثیر آموزش نوع تغذیه و پیاده روی بر کنترل میزان قند خون در بیماران دیابتی نوع 2 بود.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه مداخله ای می باشد. تعداد 100 نفر از بیماران دیابتی (50 نفر گروه مداخله و 50 نفر گروه کنترل) نوع II با سن بین 40 تا 65 سال و دارای سابقه ابتلا به دیابت بالای 5 سال در مطالعه شرکت کردند. ابزار گردآوری داده ها شامل 4 چک لیست که جهت ثبت اطلاعات دموگرافیک، عملکرد تغذیه ای و پیاده روی بیماران بر اساس خود گزارش دهی، میزان HbA1c و قند خون آنها بود.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که بین میانگین نمره مربوط به عملکرد تغذیه ای و پیاده روی در دو گروه مداخله (تجربی) و کنترل، قبل و بعد از مداخله آموزشی اختلاف معنا داری وجود دارد. کاهش میزان HbA1c گروه مداخله (تجربی) در مقایسه با گروه کنترل (از65/8 در قبل از مداخله به 47/7 در3 ماه پس از مداخله آموزشی) و قند خون ناشتا (از 08/207 در قبل از مداخله به 2/124 در 3 ماه پس از مداخله آموزشی) چشمگیر و از نظر آماری معنا دار بوده است.
    نتیجه گیری
    تدوین برنامه آموزشی بیماران دیابتی برای کنترل قند خون و بهبود رفتارهای تغذیه ای و فعالیت جسمانی مناسب بسیار سودمند و اثربخش می باشد.
    کلیدواژگان: دیابت شیرین غیر وابسته به انسولین، رژیم غذایی، آموزش، پیاده روی
|
  • Soori H., Ainy E., Movahedinejad Aa, Mahfozphoor S., Rezazadeh Azari M., Vafaee R., Hatamabadi Hr, Masoodeinejad Mr Page 1
    Introduction
    This study was conducted to assess political mapping in Iran and present a practical model on the state of road traffic injuries (RTIs).
    Methods
    A phenomenological qualitative study was developed to identify stakeholders on RTI in Iran in 2008. Designed questions were discussed by systematic discussion. After having written consent from main responsible stakeholders, the questionnaire was filled by trained experts about the rationale of the study and was analyzed. In comparison with other countries’ political mappings which were found by library and internet searching, political mapping of RTI in Iran was suggested.
    Results
    The mean age of subjects was 41±7 (range: 27-54) years. Subjects were 26 experts from governmental and nongovernmental organizations. The main proposed leading agencies were traffic police and presidency (13% each). Only 31% of our political mapping is according to approaches of WHO. In 94%, the organizations had unspecified roles the reason was poor monitoring for RIT in 39%. Lack of adequate authority and lack of suitable legislation, appropriate laws and tasks definition and were 94% and 18% respectively. The most essential policy to overcome the problems was defined as appropriate legislation (21%), and the most frequent type of support that is needed was mentioned to be adequate budget (25%).
    Conclusion
    Traffic police can play the leading agency role by presidential support and protection by a strong authority, appropriate legislation, defined tasks and adequate budget.
  • Torabi M., Goodarzi M. Page 10
    Introduction
    The object of this article is to survey the role of knowledge companies in developing innovative projects in open systems for promotion of public benefits. This article introduces dimensions of knowledge companies with regard to the impact of implementing innovative projects in world’s competitive scientific and commercial fields.
    Methods
    This is a descriptive study that surveys the role of implementing knowledge companies along with their characteristics and relationship with mother universities. It also describes open innovation system and provides the model of knowledge companies along with identifying fields of investment on knowledge companies in health care sciences.
    Results
    K nowledge companies would be a good sample of an institute as a catalyst for interaction among knowledge based domains and to transfer technology.
    Conclusion
    T he university should play its role as the key element in the establishment of multipolar knowledge companies to run innovative projects. In addition, knowledge companies should be considered as the organizing or catalyzing agent to transfer new ideas and skills among the related areas.
  • Mesgarpour B., Vasei M., Kabiri P., Alavi M., Aminpour F., Kamalian M., Bamdadi F. Page 18
    Introduction
    Many webometric studies have been done on Iranian universities, still there has not been conducted an overall research evaluating the changes in the webometric status of them over the time. The current study focuses on all Iranian universities’ and research centers’ websites and their national, regional and international webometrics ranks during 2007-2009.
    Methods
    In a cross-sectional descriptive study, the websites of Iranian universities and research centers were retrieved via Google search engine. Then their national, regional and international webometrics ranks in webometrics.info at July 2007, January 2008, July 2008 and January 2009 were extracted and compared.
    Results
    The study showed that Tehran university website ranked first in the national level at the four time frames while ranked third in the region and 990th in the world in January 2009. Mashad University stood at the top of the other Iranian universities according to the overall promotion in the international webometric ranking. Iranian Information and Documentation Center (Irandoc) was the only Iranian research center among the first 1000 reported research and development centers in July 2008 and January 2009 webometric rankings of webometrics.info.
    Conclusion
    In order to improve webometric ranks of Iranian universities and research centers, appropriate policies should be developed while being continuously monitored by Iranian education and research policy makers.
  • Salehi Abargouei A., Kalantari N., Omidvar N., Rashidkhani B., Houshiar Rad A., Afkhami Ebrahimi A Page 30
    Introduction
    Prevalence of early and juvenile myopia has been increased recently scientists suggest that early life style including breastfeeding may play a role. Hence we tried to investigate the association between breastfeeding pattern and likelihood of myopia in 6-7 year old children.
    Methods
    245 new myopic cases and 245 controls were recruited. Anthropometric measurements and Raven IQ test were administered. Parents filled Food Frequency Questionnaire (FFQ) and two other questionnaires assessing breastfeeding pattern and myopia risk factors. Odds ratios for breastfeeding pattern and other potential risk factors were estimated.
    Results
    Exclusive breastfeeding for 6 months (OR: 0.17, 95% CI: 0.03- 0.96) and breastfeeding for 12 months or more (OR: 0.14, 95% CI: 0.03-0.74) were independently related to myopia after adjusting for other potential risk factors. Refined carbohydrate consumption (OR: 2.07, 95% CI: 1.02-4.21), Being overweight (OR:2.20 95% CI: 1.05-4.64), number of siblings (OR:0.28, 95% CI: 0.13-0.59), distance between child and TV (OR: 0.14, 95% CI: 0.06- 0.29) or computer (OR: 0.32, 95% CI: 0.14- 0.76) before awareness of myopia, myopia at least in one of parents (OR: 6.91, 95% CI: 3.33- 14.34), mother’s education (OR: 2.65, 95% CI: 1.26-5.56) and maternal age at birth (OR: 0.24, 95% CI:0.09-0.64) were independently related to myopia in childhood.
    Conclusion
    Our findings suggest that Exclusive breastfeeding for 6 months and breastfeeding for 12 months or more are independently associated with decreased risk of myopia in 6-7y children and further studies to investigate the effect of long-term breastfeeding on early myopia is recommended.
  • Malek Afzali H., Eftekhar H., Baradaran Eftekhari M., Paikari N., Djalalinia S., Falahat K., Habibi E., Dejman M., Setareh Forouzan A. Page 40
    Introduction

    Nowadays, newspapers are of high importance in raising community awareness due to their large daily circulation, national distribution, appropriate price and accessibility. The present study was conducted to assess the quality and quantity of published health research results and news in three national broadsheet newspapers with large daily circulation.

    Methods

    In this cross-sectional study, Sixty issues of three newspapers named Iran, Keyhan and Hamshahri have been assessed in terms of the number of published health article using a validate questionnaires.

    Results

    In this study, 696 health related articles were found one forth of them represented the results of different health researches. The mean number of these articles in each edition was 3.8. The sources of most of these articles were interviews of the journalists and national news agencies. Most of health or health research results have been situated in knowledge and technology sections and more than 70% of articles were news-type. More than 50% of health related articles provided health promotion results. 70% of health research articles had been conducted in developed countries. Target group of mentioned news and research results were public community.

    Conclusion

    Media has effective role in transferring health information. It is obvious that empowerment of researchers on how to disseminate knowledge based on their audience have important roles in public health promotion.

  • Farajzadeh M., Darand M. Page 45
    Introduction
    Seasonal and daily human mortality changes have correlation with air temperature. In this research, daily human mortality data and air temperature during 2002- 2005 has been used.
    Methods
    For data analysis, Pearson adjusted correlation coefficient, polynomial regression as a semi-linear method and artificial neural network as a non-linear method have been used.
    Results
    The results of Pearson correlation analysis showed significant negative correlation between air temperature and total human mortality and mortality caused by cardiovascular diseases. Their correlation by artificial neural network and genetic algorithm indicated a better result compared to the classic methods (linear and polynomial regression). After network training with different hidden layers and different stepsizes, it was indicated that the use of artificial neural network with one hidden layer of perceptron results in a better model, in the setting of arranged samples.
    Conclusion
    Therefore, it can be said that neural network can forecast the nonlinear relation between monthly mortality and air temperature, while the combined model of neural network with genetic algorithms can increase analysis speed and accuracy and therefore decrease errors in calculations.
  • Kashfi Sm, Khani Jyhouni A., Bahadori Khalili R., Hatami M. Page 54
    Introduction
    Effective control of blood sugar depends on a combination of diet and physical activity/exercise. The purpose of this study was to determine the effect of educating patients about nutrition and jogging on the control of blood sugar among type II diabetics.
    Methods
    This was an interventional study. The research population composed of 100 type II diabetic patients (50 cases and 50 controls), aged 40 to 65, with a history of at least 5 years of diabetes. Using four questionnaires, data were collected. The first questionnaire was related to the patient's demographic information. Two other questionnaires were related to the patient's nutritional behavior and jogging on the basis of self reporting, and the final questionnaire was for recording the patient's HbA1c and fasting blood sugar (FBS) levels.
    Results
    The result indicated that after the educational intervention, the mean scores of the patient's nutritional behavior and jogging significantly increased in the experimental group compared to the control group. Also, the rate of HbA1c (before intervention: %8.65, after three months: %7.47) and FBS level (before intervention: 207.08, after three months: 124.2) improved significantly among experimental group compared to the control group.
    Conclusion
    Applying educational program is very effective for diabetics in order to control their blood sugar and enhance their nutritional behavior and physical activity.